Stavebný zákon - hromadná pripomienka - ide aj o urán

09.09.2015 12:21

VEĽMI DôLEŽITÉ - IDE AJ O URÁN !!!!
VIA IURIS do 11. septembra 2015 potrebuje nazbierať minimálne 500 podporovateľov, aby mohlo rokovať so zástupcami Ministerstva dopravy a výstavby o pripomienkach (čím viac podpisov, tým väčšiu váhu bude mať petícia) !!!!!

Ministerstvo dopravy a výstavby narýchlo pripravilo účelovú novelu stavebného zákona, ktorá bola predložená do pripomienkového konania v skrátenom konaní z dôvodu „naliehavého hospodárskeho záujmu“.
Podľa návrhu predloženého ministerstvom  obec vôbec nebude mať dosah na to, čo sa deje v jej katastrálnom území a akú výstavbu jej tam štátne orgány povolia – ide napr. o výstavbu diaľnic, vodohospodárskych diel, banských diel, či „strategických investícií“.


VIA IURIS k tejto novele pripravilo hromadnú pripomienku, keďže v novele sa navrhuje, aby sa pre povoľovanie výstavby tzv. strategických investícií nevyžadovalo územné konanie. Novela zároveň významne okliešťuje právne možnosti obcí ovplyvniť, aké stavby sa budú povoľovať v ich katastrálnom území.

Pripomienku je možné podporiť tu

https://www.ekoforum.sk/peticia/stavby

Ministerstvo dopravy a výstavby navrhuje vylúčiť vykonávanie územného konania pre tzv. strategické investície. V územnom konaní sa rozhoduje o umiestnení stavby v konkrétnom území, posudzuje sa stret realizácie stavby s inými hodnotami a záujmami (ochrana životného prostredia, urbanistické hodnoty, ochrana poľnohospodárskej pôdy, atď.). Posudzuje sa tiež súlad s územným plánom obce. K umiestneniu stavby sa vyjadrujú všetky dotknuté štátne orgány, či nedôjde k ohrozeniu iných hodnôt. Účastníci územného konania (vlastníci susedných nehnuteľností, dotknutá verejnosť podľa zákona EIA, iní účastníci ktorých práva môžu byť dotknuté) majú možnosť hájiť svoje práva a namietať podmienky umiestnenia stavby, ak je kolízna s ich záujmami. Celú túto etapu povoľovania stavby navrhuje ministerstvo dopravy a výstavby vynechať a účelovo tak stanoviť, že záujem na výstavbe „strategickej investície“ je absolútny a žiadny iný záujem v území nie vôbec potrebné zohľadňovať, rovnako ako to, či umiestnením strategickej investície nedôjde k porušeniu práv dotknutých osôb.

Ministerstvo tiež navrhuje obmedziť právomoc obcí vyjadriť sa k povoľovaniu stavieb v ich katastrálnom území (ak nie sú stavebným úradom, čo je napr. v prípade strategických investícií, ale aj iných špeciálnych stavieb) – tie, podľa návrhu sa budú môcť vyjadriť len s ohľadom na súlad s ich územným plánom, pričom však ich zákonné samosprávne úlohy sú omnoho širšie. Takéto obmedzenie je v úplnom rozpore s princípom územnej samosprávy zakotvenom v ústave.
 

VIA IURIS do 11. septembra 2015 potrebuje nazbierať minimálne 500 podporovateľov, aby mohlo rokovať so zástupcami Ministerstva dopravy a výstavby o pripomienkach (čím viac podpisov, tým väčšiu váhu bude mať petícia) !!!!!