SABOTÁŽ NA HLAVNEJ ULICI V KOŠICIACH POČAS ANTI-URÁNOVÉHO PODUJATIA ?

28.03.2014 13:12

Mesto Košice narušilo plánované podujatie „Stop uránu! Zastavme urán teraz!“, ktoré sa uskutočnilo 26.03.2014.

Na vopred ohlásenom podujatí, na ktoré boli pozvaní obyvatelia Košíc a okolia, aby spoločne povedali NIE URÁNU a spoločne si pozreli prezidentský duel na veľkoplošnej obrazovke, došlo o 18:30 hod. k neočakávanému výpadku elektrickej energie.

„Ani po dvoch hodinách neboli zodpovední schopní chybu odstrániť. Otázne je, či by rovnako dlho „riešili poruchu“, keby na Hlavnej ulici v Košiciach mali vystúpenie ministri Žiga, Malatinský či premiér Robert Fico.“uviedol Jaroslav Polaček z OZ Pre Košice Sever, zodpovedný za organizáciu podujatia.

Pripomína nám to sabotérske obdobie spred 89. roku

Mesto Košice a Bytový podnik mesta Košice organizátori hneď nasledujúce ráno 27.03.2014 oficiálne požiadali o stanovisko: „týmto Vás žiadame o oficiálne stanovisko k výpadku elektrickej energie počas podujatia "STOP URÁNU" 26.03.2014.“ Žiaľ, aj po telefonickej urgencii a prísľuboch hovorkyne mesta Košice sme nezískali žiadne stanovisko mesta ani do piatku 28.03.2014 do 11.00 hod., dodal Jaroslav Polaček.

„Amatérsky prístup“ mesta Košice a jeho podniku zmaril nielen plánovaný cieľ zhromaždenia, ale spôsobil aj finančnú škodu povinnou platbou pre dodávateľov za materiálno – technické zabezpečenie celého podujatia.

I napriek incidentu sa viac ako 300 Košičanov rozhodlo zotrvať aj pri vypnutej obrazovke a vypočuť si nesúhlasné názory organizátorov s prípravou ťažby a spracovania uránu v Košiciach.  

„Účastníci stretnutia podporili občianskymi združeniami organizovanú Výzvu Róbertovi Ficovi, aby nepripustil ťažbu uránu a zlata s použitím kyanidovej technológie, za čo im ďakujeme.“ poďakoval sa Ladislav Rovinský zo Základnej organizácie Košice 2013 – Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny, ktorá dlhodobo bojuje proti zámeru ťažby uránu v Košiciach na Jahodnej. (Výzva TU)

Organizátori celú akciu ukončili po 21:00 hodine. Pričom jedna z politických strán zneužila záver akcie na svoju prezentáciu a upriamovala na seba pozornosť hanlivými výrokmi, od čoho sa organizátori dištancujú a verejnosti sa ospravedlňujú.

Stretneme sa opäť !

Občianske združenia pozývajú Košičanov a obyvateľov blízkeho a ďalekého okolia, v nedeľu 6.apríla 2014 na 16:00 hod. opäť na Hlavnú ulicu k Dolnej bráne. Témou stretnutia bude prezentácia ďalších krokov po prezidentských voľbách. 

Na tomto spoločnom postupe a organizácii protestu sa dohodli občianske združenia Urán Košice STOP, Slovenský zväz ochrany prírody a krajiny – ZO Košice 2013, OZ Priatelia Zeme, OZ Sosna, OZ Pre Košice Sever, zastupujúce obyvateľov mesta Košice a jeho blízkeho okolia, ktorí dlhodobo a kategoricky nesúhlasia s ťažbou uránu v Košiciach na Jahodnej

 

 

===================================================================================

 

POVEDZME NIE URÁNU MESTSKÉMU ZASTUPITEĽSTVU !

V NAŠOM ÚSILÍ NEPOĽAVÍME.
DOSIAHNUŤ CIEĽ MÔŽEME LEN S VAŠOU PODPOROU.