KEĎ SA OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA STÁVA DRAHOU

09.08.2015 20:29


1. krok: MY BUDEME ŤAŽIŤ – VY BUDETE MAŤ PRÁCU

Rumunský región Rosia Montana má - podobne ako my v Košiciach - za sebou dlhoročnú históriu boja jeho obyvateľov so zahraničnou (zhodou okolností tiež kanadskou) banskou firmou, ktorá tam chce napriek odporu verejnosti a napriek škodám na životnom prostredí, ktoré by pri tom vznikli, presadiť monštruózny projekt ťažby zlata. Podobne ako u nás, aj v Rumunsku sa taktika tamojšej banskej firmy začala kupovaním si miestnych komunít ("dáme vám prácu", "znížime nezamestnanosť", "vďaka nám zbohatnete")...

2. krok: AK NÁM NEDOVOLÍTE ŤAŽIŤ – NIELENŽE NEBUDETE MAŤ PRÁCU, EŠTE NÁM AJ ZAPLATÍTE VÝPALNÉ

...a podobne ako u nás, aj v Rumunsku sa táto taktika postupne posúva do fázy vyhrážania sa vymáhaním odškodného a súdnych žalôb - v rumunskom prípade má ísť o sumu viac než 4 miliardy USD, v našom prípade sa Ludovika (zatiaľ) vyhráža "len" sumou 25 miliónov EUR (hoci v jednom z novinových článkov z prvej polovice tohto roka už aj Bartalský vytiahol z rukáva sumu 616 miliónov USD ako údajný "ušlý zisk").

3. krok: AK NEVYHRÁME CEZ VAŠE SÚDY – VYUŽIJEME MECHANIZMUS ISDS

Okrem výšky vymáhaného odškodného (výpalného) je medzi rumunským a slovenským prípadom aj ďalší rozdiel - kým u nás podala Ludovika žalobu (zatiaľ) len na krajskom súde, rumunsko-kanadská banská firma vytiahla z arzenálu ďaleko silnejší kaliber - ISDS, t.j. mechanizmus riešenia sporov medzi investorom a štátom pred arbitrážnym súdom. (O prípade Rosia Montana si môžete prečítať viac v blogu výstižne nazvanom "Keď sa ochrana životného prostredia stáva drahou": https://stop-ttip.org/.../when-protecting-the.../ )

Záver: AK KRAJINY EÚ SCHVÁLIA ISDS, POZÍCIA ŤAŽIAROV SA POSILNÍ 

Tento rumunský konkrétny príklad použitia ISDS ako donucovacieho prostriedku banských firiem proti námietkam verejnosti nesúhlasiacej s ťažbou (a proti štátu, ktorý by prípadne chcel svojim občanom vyhovieť a otvorenie bane nepovoliť), je významným varovaním poukazujúcim na dôležitosť zabránenia ratifikácie obchodných dohôd #CETA (medzi EU a Kanadou) a #TTIP (medzi EU a USA) - súčasťou oboch týchto dohôd je aj mechanizmus ISDS a niet pochýb, že Ludovika a jej kanadská materská firma EUU by ho neváhali využiť (resp. zneužiť).

Európsku občiansku iniciatívu proti TTIP a CETA môžete podporiť tu:https://stop-ttip.org/podpisat/ (Slovensku momentálne ešte stále chýba 172 podpisov do dosiahnutia potrebného národného kvóra 9750 podporovateľov)