Košice žiadajú Malatinského, aby odstúpil od memoranda (tlačová správa)

10.02.2014 22:21

Košice žiadajú Malatinského, aby odstúpil od memoranda 

(tlačová správa)

 

Poslanci košického mestského zastupiteľstva vyhoveli občianskej iniciatíve Urán Košice Stop a schválili výzvu ministrovi hospodárstva, aby odstúpil od „Memoranda o porozumení a spolupráci v energetickom sektore medzi Ministerstvom hospodárstva SR a European Uranium Resources“.

Uznesením zároveň poverili primátora, aby s výzvou oboznámil okrem ministra Malatinského aj ministra životného prostredia a vládu.

Pred hlasovaním o návrhu, ktorý predložil a zdôvodnil poslanec J. Süli (SDKÚ-DS), vyjadril primátor R. Raši presvedčenie, že v zastupiteľstve všetci budú ochotní prijať čokoľvek proti ťažbe uránu.

Uvedené memorandum podpísal minister Malatinský v decembri 2012. Rozhorčenie verejnosti spôsobil nielen deklarovaný záväzok záruky štátnej podpory ťažbe uránu v katastri Košíc, ale aj utajenie podpisu dokumentu pred verejnosťou. Aj keď uvedené memorandum nie je právne záväzné, ťažobná spoločnosť ho už úspešne využila voči Ministerstvu životného prostredia na vyhrážanie sa dvadsaťmiliónovou arbitrážou, ak jej zruší rozhodnutie o pokračovaní geologického prieskumu.

Predseda ZO SZOPK Košice 2013 L. Rovinský poukazujúc na právnu nezáväznosť memoranda očakáva, že minister sa nebude zdráhať od neho odstúpiť a zbaviť sa tak nástroja vydierania.

V Košiciach, 10.02.2014


Za iniciatívu Urán Košice Stop
ZO SZOPK Košice 2013
JUDr. Mgr. Ladislav Rovinský