Od deklarácie nesúhlasu ku konkrétnym požiadavkám na zákaz ťažby uránu

02.05.2013 15:34

 (tlačová správa)

 

* Až sa dostane zákaz ťažby do územného plánu KSK (a následne do ÚPN HSA Košice), dostaneme sa ku Košiciam bez uránu.*

 

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) schválilo požiadavku zapracovania zákazu ťažby rádioaktívnych nerastov do záväzných regulatívov  územného plánu pre lokalitu prieskumného územia Čermeľ - Jahodná (uznesenie 563 podpísané 02.05.2013 TU).

Pridalo aj zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov na ostatných ložiskách v kraji.

Návrhy pochádzajúce z dielne Základnej organizácie SZOPK Košice 2013 po úprave predložil na hlasovanie poslanec Süli (SDKÚ-DS).

Tieto ťažobné obmedzenia sa po dnešnom podpise uznesenia stávajú právoplatnou súčasťou návrhu na obstaranie zmien a doplnkov územného plánu Košického samosprávneho kraja.

Po mnohých protiuránových vyhláseniach bez právnej sily sa črtá prvá zákonná prekážka ťažby (čo môže odradiť prípadného záujemcu o ťažbu).

Po odvrátení plánovaného legislatívneho vylúčenia samospráv z účastníctva v konaniach podľa geologického zákona (vyše 7000 bleskovo získaných podpisov pod hromadnou pripomienkou proti novele zákona) je toto druhý výrazný úspech mobilizácie zodpovedných občanov.

Vítame, že KSK využil svoju právomoc nepriamo zabrániť ťažbe, a to bez rizika vymáhania finančnej kompenzácie za zmarenú investíciu.

Nadväzne na to stráca význam aj memorandum, ktoré v decembri 2012 podpísal minister hospodárstva Malatinský so spoločnosťou European Uranium Resources a ktorého zrušenie ako zbytočného záväzku je našou ďalšou logickou požiadavkou.

 

 

 

Košice 2013 - Základná organizácia SZOPK

 

V Košiciach, 2.5.2013

/anglická verzia TU/

 

 

POVEDZME NIE URÁNU MESTSKÉMU ZASTUPITEĽSTVU !

 

PRIDAJTE SA KU NÁM NA FACEBOOKU TU